Tudja meg, mennyi rézre van szükségünk, és miért nem szabad túladagolni

641
HOZZÁSZÓLÁS:

A réz nélkülözhetetlen nyomelem, mivel több fehérje, enzim funkcionális csoportját képezi.réz

Mennyi rézre van szükségünk?

Az ajánlott napi felvétele mintegy 2,5 mg. Étrendünk ennél általában valamivel többet tartalmaz. Ha felesleg szívódik fel, az epével kerül kiválasztásra.

Az emberi szervezet összes réztartalma eléri a 150 mg-ot, amely a legtöbb sejtünkben eloszlik. A májban 10-20 mg található. A réz a cinkkel együtt fontos funkcionális csoportját képezi a szuperoxid-dizmutáz nevű enzimnek, amely a legfontosabb védekező erő a szervezetben képződött pusztító és rákkeltő hatású szabadgyökökkel szemben. Ebből következőleg mind a réz, mind a cink hiánya ennek az enzimnek csökkent képződését idézi elő és ezzel a szervezet védelmi erejét csökkenti az említett szabadgyökökkel szemben.

(Megjegyzés: Oxigén- és hidroxi-szabadgyökök olyan igen reakcióképes gyökök, amelyek páratlan elektronjuk következtében igen hevesen reagálnak a környezetükben lévő vegyületekkel. Azokat feldarabolják (pl. a sejthártyában lévő kettős kötésekkel rendelkező telítetlen zsírsavakat), megtámadják a fehérjéket, a maganyagot. A C-vitamin, a 13-karotin, az A-vitamin, az E-vitamin képes ezeket a szabadgyököket lekötni és ártalmatlanná tenni, valamint néhány enzim, köztük legfontosabb a szuperoxid-dizmutázmin, amely a rézzel kelátkötést hoz létre és így segít azt kiüríteni.)

Nem szabad túladagolni!

Nagy bajt okoz, ha feleslegesen sok réz van a szervezetünkben!

Ez előfordulhat akkor, ha állandóan rézedényekben történik a főzés. Réztartalmú permetezőszerekkel öngyilkosságot is lehet elkövetni.

Ha már bekerült a szervezetbe a réz, akkor megfelelő kelátképző vegyületekkel kell azt megkötni és kiüríteni. (Kelátképző anyag az olyan szerves vegyület, amely a fémmel két helyen kapcsolódva szilárd kötést létesít.)

A Wilson-kór veleszületett betegség, 30 000 újszülöttre 1 új eset számolható, vagyis minden 90 emberre egy heterozigóta jut. Tehát az emberiség több, mint 1 %-a hordozza a gént.

A betegség autoszomális recessziv öröklődést mutat. Autoszomális jelentése, az öröklődést hordozó gén nem a nemi kromoszómákban van jelen, recesszív jelentése pedig az, hogy a heterozigóta nem beteg, vagyis ha valakinek egyik génje beteg, az egészséges gén szerepe fog érvényesülni.

Már a születéskor igen magas a betegek májában a réztartalom. Serdülőkorban kezdődik a májbetegség, amely kezeletlenül hagyva a máj tönkremenéséhez, májzsugorhoz vezet.

A másik veszélyeztetett szerv a központi idegrendszer. Kezdődhet a betegség abban is, de előbb, vagy később megjelennek az idegrendszeri tünetek. A mozgató körben találunk eltéréseket, de akár elmebaj képében is mutatkozhat a betegség. A szaruhártyában a réz színes lerakódást idéz elő – ez a Kayser-Fleischer-gyűrű rendkívül jellegzetes – lehet a betegség első tünete is.

Ha a betegségbe nem avatkozunk bele, vagy csak későn kerül felismerésre, akkor súlyos állapotot eredményez és kezelés nélkül halálos kimenetelű. 

641
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]