Tudja meg a legfontosabbakat az F-vitaminról, vagyis a telítetlen zsírsavakról

577
HOZZÁSZÓLÁS:

A kissé szabálytalan F-vitamin elnevezés alatt a telítetlen zsírsavakat kell érteni, amelyek mindennemű zsírszerű anyag – olajok és zsírok – alkotórészeit adják a szervezetben. A telítetlen zsírsavak létfontosságú forrásai a különböző típusú kötőszövetek tökéletes fejlődésének, biztosítva e kialakuláshoz és az esetleges zavarok ellensúlyozásához szükséges energiát.olaj1

Hogyan fedezték fel?

Csak az ötvenes években adták az Egyesült Államokban a telítetlen zsírsavaknak az F jelzőt, miután felfedezték kétségtelen vitaminaktivitásukat anabolikus jellegük alapján a szervezetben. Ezek a zsírnemű anyagok gyakorlatilag nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, mivel a szükséges energiát biztosítják működéséhez; minden telítetlen zsírsavnak táplálékunkkal kell szervezetünkbe jutnia.

A hatvanas években Dr. HART és Dr. COOPER (Los Angeles, Kalifornia) végeztek kutatásokat az F-vitamin élettani szerepével kapcsolatban, nevezetesen a prosztatát védő és a koleszterol anyagcserére gyakorolt hatásairól.

Kémiai szempontból ezek a zsímemű anyagok nagy molekulatömegű etiléntartalmú zsírsavak, amelyek molekulalánc-hossza állati vagy növényi eredetüktől függ.  A „telítetlen” megjelölést a molekulában jelenlévő egy vagy több kettőskötésről kapták, amely lehetővé teszi, hogy főbb ilyen lipidjellegű molekula egymáshoz kapcsolódjon; a telített zsírsavak nem tudnak molekulaláncukhoz további anyagokat kötni.

A kettőskötések számától függően beszélhetünk pl. egyszeresen, kétszeresen, háromszorosan vagy sokszorosan telítetlen zsírsavakról. Idővel a telítetlen zsírsavak legnagyobb része hidrogenávcióval telített zsírsavvá alakul.

A telítettség fogalma azt jelenti, hogy egy szerves vegyület nem képes további anyagokat megkötni.

A telítetlen zsírsavakhoz tartozik például az olajsav egy telítetlen kötéssel, a linolsav két, a linolénsav három és az araehidonsav négy telítetlen kötéssel. Nagy „hiányosságuk”, hogy szobahőmérsékleten igen könnyen oxidálódnak, és az avasodásként ismert folyamat révén telített zsírsavakká alakulnak.

Honnan juthatunk hozzá?

Az F-vitamin mindenekelőtt a foszfatid jellegű lecitinben található, mint annak lényeges összetevője. Ezek alapján minden olyan lecitinben gazdag tápanyag – például a kukorica, szója, tojássárga, marhamáj, egyben a lecitin emésztőrendszeri lebomlása réven gazdag telítetlen zsírsav-forrás is.

Szabad F-vitamin található az avokádó körtében, a kukorica, sütőtök, napraforgó, földimogyoró és a len magjában. A sárgadinnye és a tök magja is jelentős mennyiségben tartalmazza; sőt a búzacsíra, a dió, mandula, valamint a pórsáfrány (Carthamus tinctorius), a kukorica, szezám, szója, és napraforgó magjából hideg sajtolással nyert olajok tekinthetők a leggazdagabb növényi eredetű F-vitamin-forrásnak.

Ami az állati eredetű zsírokat, mint F-vitamin-forrásokat illeti, elsősorban a zsíros húsú halak tekinthetők telítetlen zsírsavban gazdagnak: az angolna, tonhal, orsóhal, amelyek egyben nagy kalória bevitelt is biztosítanak.

A húsoknál a marhahús, a belsőségeknél pedig a máj és az agyvelő tartalmaz igen nagy mennyiségű F-vitamint. Mindezek ellenére mégis a lecitin a szervezet anyagcseréje számára legjobban hasznosítható F-vitamin-forrás.

577
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]