Amit tudnia érdemes a nyomelemekről és a rézről

605
HOZZÁSZÓLÁS:

A napi nyomelemszükséglet fedezésében nem csupán az egységnyi élelmiszerben levő mennyiség, azaz a koncentráció játszik szerepet, hanem az is, hogy az adott élelmiszerből mennyit fogyasztunk naponta.réz1

A nyomelemek hatásáról általában ugyanazt mondhatjuk el, mint amit a makroelemekről. Itt is előfordul az, hogy egyik-másik mikroelem a szervezet számára fontos anyag alkotórésze (pl. a cink lényeges eleme a cukoranyagcserét szabályozó inzulin nevű hormonnak, a B12-vitamin pedig kobalttartalma miatt piros színű). Mégis, döntő többségükben valamelyik enzimreakció szabályozásában, aktiválásában vesznek részt.

Mennyi nyomelemre van szükségünk?

Mivel a nyomelemek mennyisége a szervezetben igen kicsi, nem nagy a különbség az esszenciális és a már mérgező adagjuk között.

Korábban, amikor még nem ismerték a nyomelemek szükségességét, a nehézfémeket kizárólag mint mérgeket kezelték. Szükség is volt erre, mivel abban az időben az élelmiszeripar fejletlen volt, a gépek, a tartályok, sőt, maguk a konyhai edények kezdetlegesek voltak, nem készültek rozsdamentes acélból, illetve nem volt rajtuk zománcborítás.

Régebben, amikor a savanyú ételt rézedényekben tartották, a nagy mennyiségben kioldódott réz mérgezést okozott.

A ma már igen ritkán használt, klasszikus permetezőszer, a rézgálic maradéka a gyümölcsökön hasonló problémát idézett elő.

Jelenleg az esszenciálisnak tartott fémekből ritkán fordul elő mérgezés, igaz, hogy az iparosodással újabb mérgező fémek jelentkeztek (ólom a gépkocsik kipufogó gázaiban, kadmiumszennyeződés a halakban stb.).

Miért létfontosságú a réz számunkra?

A réz számos, ismert funkciója közül elég, ha egyet említünk, és ez nem más, mint a vérképzésben a vas hasznosulásának szabályozása.

Rézhiány esetében vérszegénység fellépésével kell számolnunk, mivel a vas nem lesz képes az oxigénátvivó hemoglobint létrehozni. A réz és a vas kölcsönhatása miatt a kutatók itt is megvizsgálták a két fém bevitelének ideális arányát, és ezt 1 : 5 körülinek találták.

A szükséges rézbevitel a szokásos napi étrenddel megoldható. Ennek ellenére a hazai felmérések kisebb mértékű rézhiányról számolnak be.

Az újszülöttek rézszükséglete

Egy másik probléma a csecsemőtápszerek, bébiételkonzervek viszonylag alacsony réztartalma az anyatejhez képest.

Itt tudnunk kell, hogy a csecsemő meglehetősen nagy réztartalékkal születik, amely a májban van elraktározva. Az élet első hónapjaiban ez a réztartalék lassan kiürül, mivel az anyatej sem tudja a megfelelő szükségletet biztosítani. A csecsemőtápszerek ennél kisebb réztartalma még gyorsabbá teszi a kiürülést.

605
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]