Minden betegséget vitaminhiány okoz?

738
HOZZÁSZÓLÁS:

A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségének szervezetbe juttatása megvéd a hiánybetegségek kialakulásától. Közismert tény, hogy a C-vitaminokvitamin növeli a test általános védekezőképességét.

Újabb kutatási eredmények szerint , az antioxidáns hatású vitaminok  E-vitamin, A-vitamin és elő anyaga, C-vitamin – csökkentik a rákos megbetegedésekre való hajlamot és szerepet játszanak a szívbetegségek megelőzésében. Mai ismereteink. szerint, a rákos megbetegedéseket a DNS sérülése okozhatja. DNS károsító hatásúak az ionizáló sugárzások, illetve a sejtanyagcsere mellékterméktermékeként keletkező szabadgyökök.

Az antioxidánsok a szabadgyökök közömbösítésével óvják szervezetünket. A 94-es év tavaszán került közlésre egy tanulmány, melyben amerikai kutató orvosok figyelmeztetnek a D-vitamin hatásosságára a gyermekkorban kialakuló pikkelysömör megelőzésében és kezelésében. A pikkelysömör, más néven psoriasis, a bőr gyógyíthatatlan betegsége. Rendkívül kellemetlen és fájdalmas, a bór begyullad és szinte folyamatosan hámlik. A 10 illetve 12 éves fiúktól és lányokon végzett kísérleteik során a tanulmány írói megfigyelték, hogy a hagyományos kezelésre nem reagáló tünetek is megszűntek. Javasolják tehát a D-vitamin külsőleges alkalmazását a pikkelysömör gyógyításában.

Egyes kutatók szerint az A-vitamin növeli a légutak megbetegedéseivel szembeni ellenálló képességet. A B6-vitamin segíthet a bőr és az idegrendszer rendellenességeinek megelőzésében A C-vitaminról feltételezik, hogy jótékony hatással van az érrendszerre, a vérrögök kialakulását befolyásolva. Feltételezhető a kolin szerepe a normális koleszterinszint fenntartásában.

Sok nő él át a menstruációt megelőzően “nehéz napokat”. A B-vitaminok enyhíthetik panaszaikat; és nem kell a kellemetlen mellékhatásoktól sem szenvedni, szemben a legtöbb fájdalomcsillapítóval és nyugtatóval. Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a B-vitaminoknak fájdalomenyhítő hatásuk is van. A nikotinsav és a midja segíthet elkerülni az emésztőrendszeri betegségeket és a magas vérnyomást. Az ásványi anyagok közül a kobalt és a vas megelőzheti a vérszegénység kialakulását.

A magnézium hatásos lehet a szívbetegségek megelőzésében. A szelén enyhítheti a klimax kellemetlen tüneteit. A vanádium segíthet a szívbetegségek – elsősorban a szívroham elkerülésében.

A vitaminok és ásványi anyagok, mint az előzőekből kiderült, számos komoly betegség megelőzésében játszhatnak szerepet. A legjobb módszer az egészség megőrzésére az egészséges életmód . A táplálkozás és a betegségek megelőzésének kapcsolatával foglalkozó kutatók megfigyelték, hogy például a paradicsomot fogyasztó személyek körében kevesebb a rákos megbetegedés. Később nézetüket kiterjesztették, a sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend segíthet a rák megelőzésében. A végső következtetés tehát mégiscsak az, hogy a természetes táplálékok a legteljesebbek.

Vitaminok és az idegrendszer

Nem olyan régen, de bizonyítást nyert, hogy egyes idegrendszeri betegségek hátterében, jól meghatározható szervi problémák állnak, amelyek sokszor valamilyen hiánytünettel függnek össze. A hiányzó anyagok között nem egyszer találtak vitaminokat, ásványi anyagokat. Bizonyos betegségekét elő lehet idézni vitaminhiánnyal megfelelő pótlás esetén a tünetek megszüntethetők. Az első bizonyított vitaminhiány okozta idegrendszeri betegség a pellagra volt, amelyet nikotin savamid hiány eredményezett. A pellagra kezdetben emésztési zavarokkal, bőrelváltozással jár, ha nem ismerik fel idejében súlyos idegrendszeri tüneteket, bénulásokat, elbutulást okozhat.

Manapság sokan kerülnek depressziós hangulatba, s az okok, nemcsak a környezetben keresendők. Boldog, kiegyensúlyozott emberben is elő idézhet depressziót a B1-vitamin, a niacin és folsav hiánya, aki sok csokoládét eszik az gátolja szervezetében a B1-vitamin hasznosulását. A B6-vitamin a hormonális rendszer működéséhez szükséges, amely szorosan összefügg az idegrendszerrel, a hormonháztartásban bekövetkező változások, mindig hatással vannak az idegrendszerre is.

A pantoténsavról bebizonyosodott, hogy feszültségcsökkentő hatása van. Általában a B-vitamin komplexeknek a hiánya idegrendszeri károsodáshoz vezet. A C-vitamin az életfolyamatokban betöltött szerepe miatt nélkülözhetetlen a normális agyműködéshez, és csökkenti a stressz káros hatásait.

Az ásványi anyagok közül a cink, magnézium és kalcium különösen fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében. Összességében azt mondhatjuk, hogy az idegrendszernek ugyanúgy szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, mint bármely más szervnek és hogy a hiánybetegségek között nem az idegrendszeri betegségek állnak az élen, az annak köszönhető, hogy szervezetünk idejében képes jelezni a hiányt, a meglévő tartalékokat, pedig a felhasználás fontosságának megfelelően elosztani.

738
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
  1. Kocsis Hilda szerint:

    A hiány mindig betegséget okoz. Jobban oda kellene figyelnünk a helyes táplálkozásra, a vitaminok bevitelére.

  2. Kocsis Hilda szerint:

    A hiány mindig betegséget okoz. Jobban oda kellene figyelnünk a helyes táplálkozásra, a vitaminok bevitelére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]