Milyen vitaminkárosodásokat okozhatnak a leggyakoribb tejkonzerválási eljárások?

579
HOZZÁSZÓLÁS:

Fontos szót ejteni a pasztörizálásról és a baktofigációról (baktérium-kicentrifugálás), hiszen ezek a legelterjedtebb eljárások a tejkonzerválás területén, amelyek bonyolultságuktól függően eltérő mértékű vitaminkárosodásokat okoznak.tej-tejallergia-5

Mi a lényege ezeknek az eljárásoknak?

A pasztörizálás fogalma különböző technikai eljárásokat foglal magában. Lehet lassú, azaz harmincperces, hatvanhárom fokon, vagy tíz-tizenöt perces hetvenkét fokon. Amit ultrapasztörizálásnak nevezünk, az tulajdonképpen a hőkezelést jelenti, és egy „elősterilizációnak” felel meg. Ilyenkor néhány másodperc elegendő, mert kilencvenkét fokra történik a hevítés. (UHT)

A baktofiigáció során először pasztörizálással megölik a baktériumokat, majd hipercentrifugálással eltávolítják azokat.

Míg a lassú, hatvanhárom fokon történő pasztörizálás esetén a vitaminveszteség még a tíz százalékot sem éri el, addig az ultrapasztőrözés például a B-vitamin-csoport egyes tagjainál és a C-vitaminnál huszonöt és ötven százalék közötti veszteséget okoz.

Alá kell azonban húzni azt a tényt, hogy a sterilizált konzervek iránti kereslet visszaesésének hatására, a fejlett ipari és gazdasági nagyhatalmak országaiban – mint például az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az említett probléma mindig napirenden van – a mezőgazdaság- és élelmiszeripar vitaminpótlással állítja elő az eladásra szánt termékeit.

Mindez, a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembereknek köszönhető, akik már az 1950-es években meghúzták a vészharangot a kóros hipovitaminózisok kialakulásának veszélye miatt. Ennek következtében azonban egy teljesen őrült vitaminmánia kialakulásának lehetünk tanúi.

Az óceánon túl szinte minden kis élelmiszerüzlet – nem a diétás étkezést szolgáló „Dietetic-Food” boltok – polcai és gondolái roskadásig megrakottak a koncentrált vitaminkomplexekkel.

Meg kell értenünk, hogy a természet maga a harmónia. Étkezésünknek tökéletesen kiegyensúlyozottnak kell lennie ahhoz, hogy szervezetünk egészséges lehessen. A diéta esetében, ugyanúgy, mint más egyéb dolgoknál, általános érvényű törvényeket kell követnünk. Tartsuk tehát szem előtt, hogy minden túlzás káros, és minden fogyasztható, kis mennyiségben. Csak egyes esetekben, bizonyos szigorú diétás előírások alkalmával zárnak ki valamely, az egyensúlyt felborító ételféleséget.

Ne feledje, hogy a drákói fogyókúra csak gyógyító célzattal alkalmazható, és csak egy pontosan meghatározott ideig tarthat. Ellenkező esetben – akár fogyókúrás szándékú, akár tiszteletteljes filozófiai alapokon nyugvó – nemcsak szervezetünk vitaminegyensúlyát borítja fel, hanem mikro- és makroelemszinten, valamint a fémek és az ásványok szintjén is súlyos zavarokat idéz elő.

579
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]