Milyen következményei lehetnek a vitaminhiányos állapotnak?

588
HOZZÁSZÓLÁS:

Az avitaminózis, illetve a hosszú időn keresztül fennálló vitaminhiányos állapot – a szóban forgó vitamin természetétől függően –különböző szervi és anatómiai elváltozásokat, valamint anyagcserezavarokat von maga után, amelyeknek részben visszafordítható, részben visszafordíthatatlan következményei lehetnek.vitaminhiany

A vitaminhiány lehetséges következményei

Minden vitaminhiányos állapotot – főleg az avitaminózist – jól meghatározható fiziológiás változások jellemeznek.

Az alábbi felsorolás az egyéni sajátosságok figyelembevételével röviden vázolja ezeket az eltéréseket:

1. Öt-ötven napon belül a szervezet vitamintartalékai teljes egészében eltűnnek.

2. Tizenkét-nyolcvan napon belül a sejtanyagcserék felborulnak.

3. Harminc-kétszáz napon belül az avitaminózis következtében megjelennek a betegség klinikai tünetei.

4. Száznyolcvan-háromszáz napon belül láthatóvá válnak a szervi és anatómiai elváltozások.

Természetesen a fent említett tényezők megjelenése előtt a szervezet egy vitaminhiányt megelőző állapotban van, amelyet részleges vagy láthatatlan hiánynak nevezünk. Ebben az esetben a hiányzó vitamin azonnali pótlása – főleg, ha természetes úton, táplálék formájában kerül a szervezetbe – rövid időn belül helyreállítja a sejtanyagcserét, és minden klinikai tünetet szövődmény és következmény nélkül megszüntet.

Az említett vitaminhiányt megelőző állapotot túlhaladva, jelentős, kiterjedt vagy előrehaladott elváltozások alakulhatnak ki, amelyek meggátolják a szervek és a kötőszövet fiziológiás állapotának teljes helyreállítódását. Ebben az esetben ugyanis a vitaminpótlás nem jelent megoldást, mert a szöveti és a meszes állományban bekövetkezett károsodások nem visszafordítható folyamatok.

Nagyon sok múlik tehát a korai szűrések elvégzésén, illetve az avitaminózis, vagy valamely típusú vitaminhiány jellegzetes klinikai tüneteinek felismerésén, hogy elkerülhető legyen a súlyos szervi elváltozás, amely bizonyos szervek – esetleg maga a beteghalálához vezethet.

A felismerés nehézségét elsősorban az a tény okozza, hogy a vitaminhiányt megelőző állapot időben legnagyobb része abszolút tünetmentesen, szinte észrevétlenül van jelen. Amikor az avitaminózis vagy a vitaminhiány egyértelműen diagnosztizálható, addigra már – a maradandó sérülések miatt – igen késő van.

Sokkal jobban kell tehát ragaszkodni a jelentéktelenebb tünetek feltárásához, amelyek a vitaminhiányt megelőző állapot komoly figyelmeztető jelei lehetnek. Inkább ezekkel a valós, gyakorlati tényezőkkel kellene foglalkozni, és nem a nyilvántartott avitaminózisok tanulmányozásával, ahogyan ezt harmincöt éven keresztül a klinikai kutatások keretében csinálták.

Mindez kellő indok arra, hogy az orvosnak meg kell hallgatnia a beteget, türelmesen kikérdeznie, majd alaposan egybevetni az általában elhanyagolt és lekicsinyelt tüneteket, hiszen ezek egy vitaminhiányt megelőző állapot tanújelei lehetnek.

Az orvosi vizsgálat alkalmával nagyon fontos, hogy elegendő idő jusson egy minden részletre kiterjedő, alapos tényfeltárásra, hogy pontos és megbízható diagnózis születhessen.

Amikor a vitaminhiányos állapot elhúzódik, egyénenként – hiszen mindenki különböző vitamintartalékokkal rendelkezik – és a hiányzó vitamin természete szerint, a már említett avitaminózis kialakulása előtt olyan nem specifikus klinikai tünetek mutatkozhatnak, mint például a hosszú időn keresztül fennálló álmatlanság, szokatlan ingerlékenység, és az étvágytalanság miatt bekövetkező, sokszor jelentős súlycsökkenést okozó fogyás. A felsorolt tünetekhez indokolatlan gyengeségérzet is társulhat, gerinc, illetve csontfájdalmak, valamint izomgörcsök kíséretében.

A teljes klinikai kép akár hosszú hónapokon keresztül is elhúzódhat, anélkül, hogy a vitaminhiány, vagy egy specifikus avitaminózis jellegzetes tünetei felismerhetően megjelennének.

588
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]