Milyen emésztési és felszívódási rendellenességek okozhatnak vitaminhiányt?

571
HOZZÁSZÓLÁS:

A következőkben az emésztési-felszívódási folyamat során jelentkező zavarok vizsgálatával foglalkozunk.emesztes-gyomor-belrendszer-mukodes

Milyen emésztési és felszívódási zavarok okozhatnak hipovitaminózist?

Az emésztés a rágással és az élelem nyállal való összekeverésével, a szájban kezdődik.

A keményítők előemésztésén kívül – amely nem következik be, ha az étel nincs kellőképpen megrágva – az emésztési zavarok hipovitaminózist okozhatnak. Ennek következtében kevés gyomorsav termelődik, nem kezdődik el az albuminok emésztése, nem vagy rosszul választódnak el a polipeptidek, és nem bomlanak le teljesen a fehérjék.

Az elégtelen epetermelés – vagy az epe elfolyásának mechanikus akadálya – a zsírban oldódó vitaminok felszívódási zavarát idézhetik elő, holott az elfogyasztott táplálék bőségesen fedezte a szükséges vitamin mennyiséget.

A gyomor-bélrendszeri zavarok – különösen az elégtelen enzimkiválasztás – maguk után vonják a táplálék rossz felszívódását, amely a nyirokfolyadékban található, amikor az a bélcsatornában, pontosabban a kilépő nyirokerek szintjén halad. A bélnyálkahártya pedig már nem tudja megfelelően ellátni szelektív szerepét.

A parazitafertőzéseknél – amelyek akár a szaprofita mikróba-flóra, akár a nyálkahártya sérülésein keresztül megzavarják az emésztőszervek működését – ugyanazok a felszívódási zavarok jelentkezhetnek, mint a fent említett esetekben.

A másodlagos hiány szintjén meg kell különböztetni, hogy a vitaminszükséglet megnövekedése, vagy a fokozott vitaminürítés okozza a hiányállapot létrejöttét.

Valójában teljesen logikusnak tűnik, hogy a mindennapi vitaminszükséglet teljesen különbözik a gyermekek, a serdülők és az öregek esetében, akiknek, ha szabad ezt mondani „csak fenntartási” vitaminszükségletei vannak.

Előfordulnak azonban olyan állapotok, amikor mindenképpen fokozott vitaminbevitel szükséges. Ilyen például az intenzív sporttevékenység vagy fizikai munka, a baktériumos vagy vírusos fertőzések, a terhesség és a szoptatás, valamint a helytelenül összeállított étrend.

Azokban az esetekben, amikor fokozott vitaminürítéssel találkozunk, az okok között első helyen szerepel az alkohol, azután következik a rosszul-, vagy alultápláltság, és végül a gyógyszerek mellékhatásai. Vitaminvesztés következik be a férfiaknál és a nőknél egyaránt a fokozott vizeletürítés és izzadás esetében is.

571
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]