Mik az avitaminózis leggyakoribb okai?

597
HOZZÁSZÓLÁS:

Az avitaminózis leggyakoribb okai a következők lehetnek.avitaminozis

Fokozott fizikai megterhelés

Elsősorban olyan egyéneknél, akik nem szoktak hozzá az intenzív fizikai munkához, a rövid ideig tartó erőteljes izommunka szokatlan kalcium az ATP és ionfogyasztást idéz elő az izomrostokban, hogy egy specifikus hormon, a kreatinin-foszfát hatására lehetővé tegye a miozin- és az aktinrostok összehúzódását, felszabadítva a glikogén oxidációjából származó tejsavat.

Sportolók esetében – bár természetesen a lezajló fiziológiás folyamat pontosan ugyanaz – az edzések fokozatosan kialakítják az erőfeszítésekhez való hozzászokottságot, amely csökkenteni fogja a tejsav képződését, így ugyanaz a megterhelés számukra sokkal enyhébb izomlázat okoz, mint egy olyan személynél, aki nem szokott hozzá a rendszeres megterheléshez.

A fizikai állóképesség mindenkinél más és más, ugyanis a tejsav kiürítése egyénenként változó ütemben történik. A folyamat elsősorban az izomszövetek aszkorbinsav és B-vitamin-csoport tartalmától függ. Ez utóbbi a kolekalciferol segítségével, a neuronok kalciumfoszfor-magnézium egyensúlyának fenntartásával meggátolják egy tetanikus izomgörcs kialakulását.

A természetes immunitás csökkenése

A mikrobiális vagy vírusos eredetű fertőzésekkel szembeni ellenállás csökkenése részben az A- és a C-vitamin hiányából fakad, de nem szabad elfeledkezni a cianokobalamin által stimulált antitestek és fehérvérsejtek fagocita aktivitásáról sem. A lizozimek – azaz bizonyos specifikus enzimek, amelyek jelentős szerepet játszanak a baktériumok és vírusok elleni védekezésben – adenin és folsav hatására stimulálódnak.

A természetes immunitás csökkenése nagyon gyakran súlyosbodik az elégtelen táplálkozás vagy a rosszultápláltság miatt.

Terhesség vagy szoptatás

A magzat méhen belüli fejlődése során csontrendszerének és kötőszöveti állományának kialakításához természetesen az anya szervezetének készleteiből von el, legyen az vitamin, nyomelem, ásványi só vagy fém.

Ez az oka tehát annak, hogy a terhes nőknél a vérben jellegzetes kalciumszint-csökkenés mutatható ki, a vitaminok közül pedig a retinol, az aszkorbinsav, a piridoxin, és a nikotinamid vagy a cianokobalamin észrevehető visszaesése következik be.

A helytelenül összeállított étrend

Ezekben az étrendekben két jellegzetes csoportot figyelhetünk meg: az egyikben kizárnak bizonyos típusú élelmiszereket, a másikban éppen ellenkezőleg, javasolnak valamit.

Az első esetben a hiányos táplálkozásnak avitaminózis lehet a következménye, míg a második esetben az avitaminózis a túlsúlyban bevitt táplálék emésztése miatt alakulhat ki, mivel e folyamathoz bizonyos vitaminok szükségesek.

Ugyanakkor más vitaminok, amelyeket ez az emésztési folyamat nem használ fel, túlsúlyba kerülnek.

597
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]