Miért nem lehet mindenkinek ugyanannyi a napi vitaminszükséglete?

584
HOZZÁSZÓLÁS:

Mennyiségi téren az embernek napi háromezer kalóriára van szüksége ahhoz, hogy kellemes közérzetet biztosítson magának. Feltéve, ha elegendő tápanyagraktárral rendelkezik, és beéri ezzel a „fűtőanyag” bevitellel. Nem mondható el mindez a fejlődő országokban élő emberek esetén (ami gyakorlatilag a világ kétharmad részét jelenti), akik naponta maximum kétezer kalóriához juthatnak, és nem rendelkeznek állandó táplálékraktárral sem, amely pedig az egészséges állapotot biztosítaná.vitaminok6

Mely tényezők hatnak a vitaminszükségletre?

Minőségi téren nyilvánvaló, hogy az elfogyasztott étel természetének és a táplálék típusának függvényében ugyanaz a kalóriatartalom különbözőképpen jelenik meg az egyes ember étrendjében. Ez tehát azt jelenti, hogy azonos kalóriatartalom esetén is jelentős különbségek mutatkoznak a tápanyag zsír-, fehérje-, szénhidrát- és vitamintartalmát illetően.

Általános tapasztalatok szerint az úgynevezett gazdag országokban napi negyven gramm proteinfelvétel figyelhető meg, szemben a napi körülbelül nyolc grammos bevitellel a szegény országok esetében. Figyelembe véve a hátrányos helyzetű népesség állandóan növekvő létszámát, megállapítható, hogy az említett helyzet a jövőben várhatóan csak súlyosbodni fog.

Mindez annak ellenére is elmondható, hogy a fejlődő országokban az átlagos halálozási arány évi negyvenhárom százalék – szemben a fejlett ipari országok huszonöt százalékos arányával – és a népesség éves növekedése 2,1% az előző, és 1,3% az utóbbi országok esetében.

A vitaminszükségletek egyik-másik vitamint illetően, valamint népcsoport, éghajlat, életmód, és általános életvitel szerint igen különbözőek, amelyekről az úgynevezett „tudományos” beszámolók gyakran alig tudatnak többet, mint a „régiek” egyszerű, tapasztalatokon alapuló megfigyelései.

Fontos megjegyezni, hogy minden, állatokkal végzett kutatás abszolút felesleges, mivel azok eredményei – az esetek legnagyobb részében – nem vetíthetőek ki az emberre. Miért? Egész egyszerűen azért, mert az anyagcsere-folyamatok fajonként különbözőek, és így különböznek vitaminszükségleteikben is.

A vitaminszükséglet egyénenként változó voltát legszembetűnőbben talán az aszkorbinsav felvételével illusztrálhatjuk. Nagy-Britanniában körülbelül harminc milligrammban állapították meg a napi C-vitamin-szükségletet, ugyanakkor az Egyesült Államokban vélhetően ennek a dupláját, körülbelül hatvan milligrammot fogyasztanak naponta, míg a Oroszország területén, a fizikai aktivitás, és a területi elhelyezkedés szerint – mivel helyenként a testnek védekeznie kell a hideg ellen – a napi mennyiség hetven és százhúsz milligramm között változik.

A megállapított mennyíségkritériumok lineáris vonalat követnek, és nem veszik figyelembe a megnövekedett vitaminszükséglet lehetőségeit. Egy vírusfertőzés következtében például, amikor a szervezetnek küzdenie kell a vírusos vagy mikrobiális kórokozók ellen, a három- vagy ötszörösére nő az A- és C-vitamin-szükséglet, hogy a fehérvérsejtek fagocitáit aktivizálja, és stimulálja az antitesttermelést, valamint a lizozim-előállítást.

Ez utóbbiak olyan specifikus enzimek, amelyek rendkívül fontos szerepet játszanak a vírusok és a baktériumok elleni védekezésben. Az ember anyagcsere-rendellenességeivel kapcsolatban – amely esetben gyakran az emésztőrendszer felszívódási zavarai is megfigyelhetőek – el kell mondanunk, hogy azok különösen az adott vitamin minőségét befolyásolják, a bélhártya ugyanis képes szétválasztani és abszorbeálni a növények bizonyos vitaminjait, kivéve, ha azoknak nagyon magas cellulóztartalma van, amely megzavarhatja a vékonybél enzimkiválasztását és a nyálkahártya szintjén történő cserefolyamatokat. A rossz fogazat, az elégtelen rágás, a nem megfelelő kiválasztás a gyomorban és az epében, ugyanannyi okot szolgáltat az emésztési zavarok kialakításához, mint az elégtelen felszívódáshoz.

A modem élet körülményeit figyelembe véve – agrokémia, élelmiszertartósítás, az ételek túl gyors elfogyasztása, elégtelen rágás, túlzott gyógyszerfogyasztás (antibiotikumok, tuberkulózis elleni szerek, gyomorbántalmakat enyhítő készítmények, hashajtók, görcsoldók, fogamzásgátló szteroidok) – a mindennapi vitaminmennyiség jelentős emelésére, mondhatni duplázására lenne szükség ahhoz, hogy testünk minden körülmények között képes legyen minden igényét kielégíteni.

584
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]