Miért létfontosságú számunkra az F-vitamin?

594
HOZZÁSZÓLÁS:

Az F-vitamin képes kettöskötései segítségével két vagy több jód-, illetve hidrogénatomot megkötni. Ez a magyarázata annak, hogy a csontok normális növekedése telítetlen zsírsavak nélkül nem lehetséges, másrészről a B-vitamin-csoport tagjaival kapcsolatba kerülve az idegrendszer harmóniáját is biztosítja.olajfa-olivaolaj-03

Milyen feladatai vannak még?

A telítetlen zsírsavak, egy ma még nem teljesen ismert folyamat révén, szintén fontos szerepet játszanak a véralvadás jelenségében, a plazmatikus fázis utolsó előtti lépésében, vagyis a protrombináz szintézisében, ami által befolyásolják a véralvadék kialakulásának gyorsaságát. A túl gyors véralvadás megakadályozásával az F-vitamin védi a keringési rendszert a koronáriás trombózistól.

Ugyanakkor a telítetlen zsírsavaknak fontos allergia elleni és gyulladásgátló szerepük is van, nagyon hatásosak az asztma vagy egyes bőrproblémák kezelésénél, kivéve a visszeres fekélyeket. A pattanások, és egyéb bőrfertőzések, mint a furunkulus, látványosan gyógyulnak a táplálékkal rendszeresen bevitt F-vitamin hatására. Sőt, még a fogszuvasodás vagy a szabálytalanul növő fogsor állapota is javul az F-vitamin felszívódása révén.

Másrészről a telítetlen zsírsavak elősegítik a fogazat szabályos növekedését, és feszültségoldó, antistressz hatásukkal jótékonyan befolyásolják az idegrendszer működését, ezáltal védve a gazdag ideghálózattal rendelkező sima izmokat valamint a szívizomzatot is. Egyébként amerikai szerzők kimutatták a telítetlen zsírsavak specifikus gyulladásgátló hatását a prosztatamegnagyobbodásnál, és a fokozott vizeletürítésnél, amellyel olyan járulékos zavarok is enyhülnek, mint például a hólyaghurut, a lábak duzzadása vagy a libidó csökkenése.

A telítetlen zsírsavak a szervezetet védik a röntgen- és egyéb ionizáló sugárzásokkal szemben, vagy legalábbis csökkentik ezek károsító hatásait.

Végül a telítetlen zsírsavak védik a kötőszövetek hidratáltságát és a kollagén stabilitását, e tulajdonságuk alapján sikerrel alkalmazzák ezeket a vegyületeket egyes pikkelyesedéssel járó bőrbetegségek gyógyításában.

Mit okoz az F-vitamin hiánya?

Az F-vitamin-hiány ma még nem teljesen feltárt zavarokat okoz a szervezetben, mivel a telítetlen zsírsavak egyes emésztési problémák esetén, mint például a hasmenés, nem találhatók tökéletesen oxidált állapotban, és ezáltal zavart okoznak elsősorban a B-vitamin-csoport tagjainak a bélnyálkahártyán keresztül történő felszívódásában.

Az F-vitamin-hiány pontos tünetei azért sem teljesen ismertek, mert nagyrészt összekeverhetők az emésztési zavarokat okozó A-vagy D-vitaminok hiányának tüneteivel. Azonban ha telítetlen zsírsavakban szegény az étrend, a következő tünetek tapasztalhatók:

  • látszólag ok nélküli és hosszan tartó hasmenés,
  • száraz pattanások,
  • a bőr természetellenes szárazságából következő ekcéma,
  • valamint ehhez kapcsolódóan a körmök töredezése és hajhullás.
  • A veseműködés zavarai, és fokozatos, megállíthatatlan fogyás.

A telítetlen zsírsavhiány következménye a bőrszövet túlzott szárazsága, amely a bőr szaruképleteinek nagyfokú érdességéhez és törékenységéhez vezet: a körmök lemezesen berepedeznek és törékennyé válnak, jelentős hajhullás is tapasztalható. Bizonyos, bőrpírral kísért ekcéma tünetei is megjelenhetnek, máskor nagymértékű szőrtüszőgyulladás lép fel.

Gyakorlatilag nem ismertek F-hipervitaminózis-tünetek, mivel a táplálékkal történt túlzott telítetlen zsírsavbevitel az általunk jól ismert eperohamban nyilvánul meg, amikor az elfogyasztott felesleget az epeváladékkal együtt kihányjuk. Ha a fölös mennyiség nem vált ki ilyen drasztikus tüneteket, egyszerűen a széklettel ürül ki a szervezetből.

594
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]