Mennyi F-vitaminra van szükségünk?

584
HOZZÁSZÓLÁS:

Az F-vitamin-szükséglet nincs véglegesen meghatározva nemzetközi síkon. Azonban az Egyesült Államokban a „nemzeti kutatási tanács” ajánlása szerint – de az FDA hozzájárulása nélkül -, és Franciaországban az „orvosi akadémia” és a C. N. R. S.” által megállapított normák és a hetvenes években közzétett nemzetközi javaslat alapján a napi teljes kalóriabevitel 1%-ának tekinthető az F-vitamin-szükséglet.lenmag-olaj-05

Ami azt jelenti, hogy életkor szerint a következőképpen alakul az F-vitamin-igénye naponként: az élet első évében 8 NE, a második évben 10 NE, nyolcéves korig 18 NE és tizenhat éves korban 26 NE. A felnőtteknél pedig a fizikai aktivitás függvényében a napi F-vitamin-szükséglet 24-48 NE között mozog.

Hogyan hasznosul szervezetünkben az F-vitamin?

Az etiléntartalmú telítetlen zsírsavak anyagcseréje a gyomorban kezdődik, ahol minden zsírnemű anyag egyéb táplálékrészekkel kevert állapotban van, és hidrogén-telítettségük függvényében bomlanak le lassabban vagy gyorsabban a dehidrogenációs átalakulás során.

Ezután az epe által emulzifikált zsírok fokozatosan elszappanosodnak ahogy előrehaladnak a bélüregben, és itt a telítetlen zsírsavak közvetlenül hatnak a „chylomicronokra”, azaz az óriás zsírmolekulákra, előidézve mintegy „ködszerű” eloszlásukat. így nem rakódik le koleszterol az erek belső falára, és elkerülhetővé válik végzetes megkeményedésük. Az F-vitamin, és főleg a linolsav hatására a kemény zsírok fokozatosan lipolízisen mennek át.

A bélnyálkahártyán keresztül felszívódva a zsírsavak biztosítják a fölös mennyiségű koleszterol oldatban tartását, szállítását és végül eltávolítását: ezt nevezzük az F-vitamin koleszterotrófikus (koleszte-rolellenes) hatásának. Ez egy igen fontos mozzanata a szív- és érrendszer védelmének.

Azonban meg kell jegyeznünk, hogy nem a táplálékkal bevitt, hanem a szervezet által előállított koleszterolról van szó ebben az esetben – azaz, arról, amely kémiai felépítésében igen hasonló a táplálékból származó koleszterolhoz, de saját szervezetünk termeli a májban és a vékonybélben. Fontos megjegyezni, hogy egyes szervezetek, még a táplálékkal bevitt zsírok teljes hiányában is felesleges mennyiségben állítanak elő koleszterolt, és folyamatosan ún. hiperkoleszterolémiás (túl nagy mennyiségű koleszterin a vérben) állapotot tartanak fenn, amely neurotikus vagy pszichoszomatikus eredetű.

A szervezetben a kétszeresen, háromszorosan vagy többszörösen telítetlen zsírsavak keverednek a növényi olajokban gyakran jelenlévő szitoszterinekkel, amelyek csökkentik a koleszterin felszívódását a bélnyálkahártyán keresztül. Főleg a béta-szitoszterin hatásos, mert kismértékben csökkenti a vér koleszterin és béta-lipoprotein koncentrációját.

A növényi olajok főzése közben – főleg ha ez gázlángon történik 180 °C felett – a zsírmolekulák oxidálódnak, valamint rákkeltő szénhidrogének és a mérgező akrolein keletkezése közben bomlanak. Ez utóbbi etiléntartalmú aldehid, amelyből több veszélyes polimerszármazék keletkezik.

A koleszterol koncentrációjának csökkenése azáltal is megtörténik, hogy az állati vagy növényi eredetű zsírok minden esetben tartalmaznak telített zsírsavakat is, és az epe működése révén megkönnyíti a koleszterin kiválasztását a bélrendszeren keresztül. Igen fontos kapcsolat van a többszörösen telítetlen zsírsavak és a telített zsírsavak aránya között, ennek 0,50 körüli értéknek kell lennie, amelyet egészséges és harmonikus táplálkozással lehet biztosítani; azonban számításba kell venni a zsírok szitoszterin tartalmát is.

584
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]