Ismerjen meg néhány fontos mikroelemet

Molibdén

Az emberi szervezetben nagyon kis mennyiségű molibdén van. Jelenlétéhez kötött a purinanyagcsere, de jelen van az aldehideket, szulfidokat oxidáló enzimekben is.mikroelemek

A nagy molibdén-bevitel rézhiányt okoz.

Segít megakadályozni a vérszegénységet, szükséges az általános jó közérzet fenntartásához. Külön molibdénadagolásra nincs szükség, csak ha a táplálék talaja molibdénben szegény (nem ásványi eredetű talajokon).

Forrásai a sötétzöld levelű főzelékfélék, hüvelyesek, teljes gabonaszemek.

Arzén

Állatkísérletek azt bizonyítják, hogy az arzénnek szerepe van a metionin anyagcseréjében.

Az arzén az élelmiszerekben kevésbé toxikus formában van jelen, mint az ivóvizekben. 10 mg As/kg testtömeg /nap bevitel esetén akut mérgezés jön létre.

Az ásványi arzén felelős a bőr, a húgyhólyag és a tüdő daganatos elfajulásáért. Elsődlegesen az ivóvízzel kerül a szervezetbe, ezért a víz legnagyobb arzéntartalmát 10 ezred mg/ liter mennyiségben engedélyezték.

Jelenleg az arzénmentesítés a Tiszántúlon az egyik legnagyobb ivóvízminőségi gondunk.

Bór

A D-vitamin és az ösztrogén anyagcserében, valamint az immunfunkciók szabályozásában játszhat szerepet. A napi bórbevitel kortól, nemtől függ.

forrásai a gyümölcsalapú italok és készítmények, a zöldségek és a hüvelyesek.

Kobalt

Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képzésében. A szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékkal kell bejuttatni. Hiánya esetén vérszegénység (anémia) alakulhat ki.

Pótlása megóv a vérszegénység kialakulásától. Aki szigorú vegetáriánus étrendet folytat, annak számolni kell a kobalthiány kialakulásával.

Forrásai a tengeri rákok, kagylók, osztrigák, hús, vese, máj, tej.

Vanádium

Nélkülözhetetlen nyomelem (a nikkellel és a szilíciummal együtt) néhány állatfaj számára, de nem tudjuk biztosan, hogy ez így van-e az ember esetében is.

Legfontosabb hatása, hogy gátolja a koleszterin lerakódását. Külön vanádiumadagolásra többnyire nincs szükség, csak akkor, ha a táplálék vanádiumban szegény vidékről származik.

Forrásai a halak.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!