Ismerje meg a nátriumot közelebbről

663
HOZZÁSZÓLÁS:

A nátrium leginkább konyhasó formájában jut a szervezetünkbe. 1 g nátrium-klorid (a konyhasó vegyi elnevezése) 400 mg nátriumot és 600 mg kloridot tartalmaz. Mint vízben jól oldódó só, azonnal alkotórészeire válik szét, vagyis pozitív töltéssel rendelkező nátriumionra (kation) és negatív töltésű kloridionra (anion).

natrium

Anionok és kationok

A kloridon kívül a nátrium egyéb negatív töltésű anionokkal együtt képezhet töltés szempontjából egyensúlyt, így amikor sok szerves sav (pl. acetecetsav, B-oxivajsav) kerül a cukorbetegség súlyos, kezeletlen szakában a vizelettel kiválasztásra, ez nátriummal együtt történik, így a szervezet nátriumveszteséget szenved.

Minden savi (anion) vesztés esetén kation is elhagyja a szervezetet, és ez a kation az esetek többségében nátrium. Már csak azért is, mivel a vérszérumban a nátrium koncentrációja messze felülmúlja az összes többi kationét (kálium, kalcium, magnézium), lévén mintegy 140 mmol/1. [Az ionokat nem milligrammban fejezzük ki, hanem egymással összemérhető módon, vagyis azt állapítjuk meg, hogy mennyi az adott ion 1 liter (1) folyadékban található koncentrációja. A súlymennyiségét elosztjuk az atomtömegével, illetve az egyenértéksúlyával. Mivel a kifejezés millimol vagy milliekvivalens értéket mutat, ezért még ezerrel továbbosztjuk.] Ugyanezen érték a káliumra nézve mintegy 4,5 mmol/1, a kalcium esetén 2,5 mmol/1, a magnéziumra nézve pedig 1,2 mmol/1. Ezért amikor a szervezetben lévő fix bázisokról beszélünk, elsősorban a nátriumra gondolunk, hiszen általában ez kíséri a szérumban és a vizeletben az anionokat.

Mennyi nátriumra van szükségünk?

Javasolt napi felvétele a táplálékkal és a folyadékkal együtt lehetőleg ne haladja meg a 2000 mg-ot, vagyis konyhasóra számítva az 5 g-ot. Vannak ennél szigorúbb ajánlások is, amelyek szerint a konyhasóbevitel ne haladja meg a napi 3 g-ot, vagyis a nátrium ne legyen több, mint 1200 mg.

Ez az egészséges emberekre vonatkozik. Akinek szív- vagy vesebetegség következtében vizenyője van, mivel a víz mindig nátriummal együtt tartózkodik a szervezet különböző sejten kívüli (extracelluláris) tereiben (kötőszöveti rések, ill. az ún. harmadik víztér, ami alatt a mellhártya és a hashártya üregében felhalmozódott folyadékot értjük), annak a sóbevitel még szigorúbb korlátozását javasolják.

Bár a mai modem vízhajtó gyógyszerek olyan mértékben segítenek a nátriumot a folyadékkal együtt a szervezetből kihajtani, hogy vannak liberálisabb étrendi előírások, amelyek úgy vélik, hogy a vízhajtók alkalmazása mellett nem szükséges a konyhasóbevitelt túlzottan szigorítani. (Ha vízhajtókra bízzuk a szervezetből a víz és nátrium kihajtását, akkor általában tudomásul kell vennünk, hogy a legtöbb vízhajtó a nátrium mellett a káliumot is kihajtja, és nem közömbös a kalciumra nézve sem. A vízhajtóknak vannak más hatásaik is, így csökkentik a vérnyomást, a rejtett cukorbetegségből nyílt betegséget váltanak ki). Ezért, ha tényleg a konyhasó bevitelének korlátozásával akarjuk a vízvisszatartást csökkenteni, leghelyesebb, ha valóban a konyhasó felvételt korlátozzuk.

Kóros körülmények között a vizenyőre való hajlamon kívül (keringési és vesebetegség, májbetegség, a vérszérumban a fehérje alacsony szintje) a nátriumbevitel túlzását a magas vérnyomás kialakulásában is felelőssé teszik. Magas vérnyomás esetén az erek falának magasabb nátriumtartalma az érfal izomzatának összehúzottabb állapotát idézi elő, így a vérnyomás is növekedik. Az alacsony nátriumbevitel, illetve a magas vérnyomásnak vízhajtóval történő kezelése igazolja a fenti tételt:

663
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
  1. Farkas Ildikó szerint:

    Lehetőleg válasszunk csökkentett nátrium tartalmú vagy jódozott sót, sokkal egészségesebbek, mint a konyhasó. Olyan élelmiszereket válasszunk amiben kevés a hozzáadott só. Azt is meg lehet szokni, hogy kevesebb sóval főzünk (csökkentsük fokozatosan).

  2. Némedi Ancsa szerint:

    Tengeri sóval főzök évek óta. Azt vettem észrem hogy ebből kevesebb is elég. De túl sok a hajcihő ezzel az egésszel kapcsolatba. Vidéken nőttem fel, ott nem ismerték a jódzott meg himalája meg mindenféle drága sót, mégsem volt soha nagyobb bajuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]