Hogyan okozhatnak hipervitaminózist a zsírban oldódó vitaminok?

618
HOZZÁSZÓLÁS:

Még ha természetes vitaminmolekulák kerülnek is a szervezetbe túl nagy mennyiségben, vagy ha hosszú időn keresztül folyamatos a bevitelük, a különböző vitaminok specifikus hipervitaminózist okoznak.vitamin-d-3

A zsírban oldódó vitaminok és a hipervitaminózis

Lassú oldékonyságuk miatt a szervezetben eltöltött idő egyrészt hátrányosnak mondható, mert nem tudnak azonnal hatni, másrészt jelenlétük rengeteg előnyt is biztosít: lassú és elhúzódó diffúziója révén ugyanis szállításukhoz zsírmolekulákra van szükségük.

A zsírban oldódó vitaminok készletének nagy része az elraktározott zsírokban van. Ezeknek a felhalmozódása viszont a kémiai szintézis útján vagy a koenzimekkel, albuminokkal és minden természetes mérgező alkaloiddal vegyületet alkotva túladagolási reakciókat idézhet elő.

A zsírban oldódó vitaminok anyagcseréje tizennégy és harminc-öt-harminchat óra között zajlik, illetve, néha még ennél is hosszabb időt vesz igénybe. Ez tehát azt jelenti, hogy olyan emésztési folyamatokban vesz részt, ahol az epe és a hasnyálmirigy lipázenzimje is közreműködik.

Ezzel szemben, sokkal kevésbé nyilvánvalóak a vitamin-függőségi viszonyok kialakulása. Ebben az esetben főleg a hipervitaminózis specifikus zavaraitól kell tartani.

A zsírban oldódó vitaminok lassan távoznak a szervezetből: a gyomor-bél rendszer állapota szerint több-kevesebb mennyiség a széklettel ürül, minimális mennyiség – a zsírok hydroxilációja után -a vizeletben választódik ki, a legnagyobb mennyiség pedig a sejtekben, illetve a már említett zsírkészletekben raktározódik.

A vitaminfüggőségi jelenségekkel kapcsolatban meg kell említeni, hogy bizonyos anyagcsere-rendellenességek olyan klinikai képet mutathatnak, amelyek vitaminhiányos állapotra engednek következtetni, holott erről szó sincs: biológiailag ugyanis nem létezik sem minőségi, sem mennyiségi hiány, a sejten belüli koenzimek szintjén.

Megfigyeltek viszont, bizonyos enzimatikus változásokat a sejten belül, amelyek a sejt genetikaikód-megváltozásának másodlagos jelei lehetnek. Ez a genetikai rendellenesség nem jelent daganatos természetű elváltozást, mivel a sejtosztódás nem érintett ebben a folyamatban. Valószínűbb, hogy egy olyan zavarról van szó, amelyik megváltoztatja a koenzimek kötődési helyét.

Az így kialakuló vitaminfüggőség egy indokolatlanul megnövekedett vitaminszükségletben nyilvánul meg, amelyet főleg az elhúzódó vagy intenzív kemoterápiás kezelések alkalmával figyeltek meg, és nevezetesen tiamin- és piridoxinfüggőséget állapítottak meg.

618
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]