Hogyan okozhat a helytelen táplálkozás vitaminhiányt?

601
HOZZÁSZÓLÁS:

A helytelen táplálkozási szokások miatt, az emésztési folyamatok során megnövekednek a vitaminszükségletek. Nevezetesen a riboflavin és a piridoxin előbb kelátformába kerülnek, majd lebomlanak, és végül túlzott mennyiségben távoznak a szervezetből. Ennek oka a húsevők esetében – állati eredetű fehérje lévén – a B2-és a B6-vitaminok túlzott fogyasztásában keresendő.egeszseges-etelek-20

Ugyanez történik a tiaminnal is, ha valaki túl sok cukrot fogyaszt, mert a szénhidrát valósággal felfalja a B1-vitamint. De hasonló a helyzet a cukrászsütemények szerelmeseinél is, ha az édességek nyers tojásfehérjehabot tartalmaznak, mivel azok jelentős biotinveszteséget idéznek elő.

A helytelen táplálkozás további veszélyei

Néhány édesvízi hal húsa egy tiamináz nevű enzimet tartalmaz, amely a B1-vitamint két inaktív frakcióra bontja. így fennáll a veszély, hogy B1-avitaminózis alakuljon ki, ahogyan ezt látjuk például Görögországban vagy Japánban. A tiaminvesztéssel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy bizonyos baktériumok, elsősorban a Bacillus thiaminolyticus, szó szerint összetöri és megbénítja a B1-vitamin molekuláját.

Nem áll fenn azonban az említett jelenség azoknak a görögöknek az esetében, akik sülten fogyasztják a halat, mert a főzés megöli a baktériumokat, így azok nem erősíthetik meg a tiamináz hatását. Ugyanakkor viszont szinergikus hatása is van a vitamin bomlási folyamatának. Ennek a jelenségnek lehetünk tanúi a japánoknál, akiknél az étrend alapját főleg a tiaminszegény fehér rizs és a nyers hal képezi.

A telítetlen zsírsavak mértéktelen fogyasztása az étkezések alkalmával – amelyek főképpen a növényi olajok főzésekor keletkeznek, hiszen azok a pálma-, és a kókuszdió olaj kivételével nem bírják a magas hőmérsékletet – kelátképződési folyamatot indít el, majd bontani kezdi a tokoferolt, hogy a zsírsavakat megvédje az oxidációtól.

A legtöbb aminosav emésztő katabolizmusa minimális mennyiségű nikotinamid-felhasználást igényel a szervezettől. Kivételt képez két nélkülözhetetlen típusa: az íso-leucin és a leucin. Főleg az utóbbinak van jelentősége azokban a folyamatokban, amikor a szervezetnek megnövekszik a PP-vitamin iránti szükséglete. Ha a leucinmolekula növényi eredetű, sokkal „tisztábbnak” nevezhetjük, mivel lebontása során sokkal kevesebb purin- és nitrogén-bomlástermék keletkezik, mint az állati eredetű leucinmolekulák bomlási folyamatában.

Ez az oka tehát annak, hogy azokon a területeken, ahol sok gabonafélét fogyasztanak – mint például Madagaszkárban vagy Indiában gyakran nikotinsav-hiány figyelhető meg, hiszen a köles például, amit az ott élők mindennap fogyasztanak, nagyon gazdag leucin tartalmú étel.

A gabonafélék kiőrlési aránya igen magas. Ez azt jelenti, hogy a fehérebb liszt előállítása érdekében a magot megfosztják külső héjától és csírájától, aminek következtében – elsősorban a búza esetében – a proteintartalom több mint kétharmad része elvész, valamint a B-vitamin-csoport, a tokoferol és a nyomelemek aránya is jelentős mértékben csökken.

601
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]