Hogyan csökkenti az alkohol a vitaminok felszívódását?

663
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alkalmi szeszfogyasztás a szervezetben felhalmozódott vitaminok átmeneti csökkenésén kívül, csak az ugyanabban az időben elfogyasztott táplálék megemésztéséhez szükséges vitamin veszteségét okozza.

A folyamatos alkoholizálás súlyos gondokat okozhat

Több okból viszont sokkal súlyosabb a helyzet a krónikus alkoholizmus esetében: a legnagyobb problémát az jelenti, hogy minden társadalmi réteg érintett, a kocsmai korhelytől a nagyvilági alkoholistáig.

A másik fő gondot pedig az okozza, hogy az alkalmi szeszfogyasztás kapcsán említett vitaminlebomlási folyamaton kívül, az alkohol jelentős kalóriabevitelt, ugyanakkor étvágycsökkenést okoz.

A – gyakran jelentős mennyiségű – tápanyagcsökkenés természetesen mérsékli a vitaminfelvételt is, ami viszont hiányállapotot eredményez.

A B-vitamin-csoport hiánya például nagyon hamar különböző kémiai elváltozásokhoz vezet, a sokideggyulladástól kezdve egészen a súlyos agybántalmakig.

Felszívódási problémák okozója

Az alkohol azonban – azonkívül, hogy jól látható idegrendszeri károsodásokat oegeszseges-elet-boldogsag-vacsorakoz – a zsírban és a vízben oldódó vitaminokra egyaránt kifejti káros hatását.

A túlzott mennyiségben elfogyasztott alkohol megemésztése, a bélnyálkahártyában a vitaminok felszívódási zavarait okozza, amikor még nem alakultak ki fekélyek.

Az epekiválasztási zavarok – amelyek egyébként az idült májgyulladást megelőző állapot (precirrosis) következtében alakulnak ki – szintén hozzájárulnak a vitaminok, elsősorban a zsírban oldódók felszívódási nehézségeihez.

A májműködési rendellenességek egyrészt a máj raktározási képességében okoznak zavart, másrészt akadályozzák, hogy a különböző vitaminok vagy provitaminok aktív koenzimekké alakuljanak.

663
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]