Előfordulhat-e hipervitaminózis vízben oldódó vitaminok esetén?

581
HOZZÁSZÓLÁS:

A vízben oldódó vitaminok esetében gyakorlatilag nem beszélhetünk a hipervitaminózis kialakulásáról, még akkor sem, ha nagyon nagy mennyiségben került a szervezetbe, vagy ha szintetikus eredetű.hipervitaminozis

Ennek több oka is van:

Először is, azonnali oldódása miatt jelenléte a szervezetben számos előnnyel jár: rövid idő alatt átjut a bélnyálkahártyán, és bekerül a vérkeringésbe, ahonnan igen gyorsan a szövetekbe kerül, bármilyen szervről legyen is szó.

Ugyanakkor a vízben oldódó vitaminok változatos anyagcseréjük lebonyolítása után – amely lehet mindössze tizenhat-húsz perc, de lehet tizennyolc óránál is hosszabb idő – távoznak a szervezetből. Sokkal kevésbé áll tehát fenn annak a veszélye, hogy a testben mellékhatásokat okoznak, mert így legfeljebb csak vitaminfüggőséget alakítanak ki.

Mivel kiválasztásuk a vese és a bőr segítségével, izzadás és vizelet formájában, gyorsan és természetes úton történik meg, sokkal inkább a vitaminveszteséggel és nem a hipervitaminózis kialakulásával kell számolnunk.

Az izzadással nem csak méreganyagok ürülnek ki

Az is nyilvánvaló, hogy a forró éghajlati övben, vagy hosszas napozás alkalmával, illetve ismétlődő szaunázás esetén sokkal intenzívebb az izzadás. Ha azt gondoljuk, hogy a kibocsátott verejték megfelelő módja a vízben oldódó mérgezőanyagok jelentős részének eltávolítására, nem szabad azt sem szem elől téveszteni, hogy a verejtékmirigyek működés közben nem tesznek különbséget a kiválasztandó anyagok között, azaz „nem választják el a konkolyt a búzától”.

A veríték tehát ugyanannyi mérgező anyagot tartalmaz, mint amennyi – a szervezet számára nélkülözhetetlen alkotórészt, tehát -ásványi sót, nyomelemet és természetesen vízben oldódó vitamint is.

Ezért tehát minden intenzív izzadás, azaz fokozott párologtatás után – az említett okok miatt – a szervezet számára sürgősen biztosítani kell az elveszített anyagok pótlását. Ajánlatos tehát ilyenkor nagy víztartalmú, vagy déli gyümölcsöket fogyasztani, végső esetben esetleg tengervizet inni.

A vizelettel is sok vitamin ürül ki

Amennyiben nem beszélhetünk fokozott izzadásról, természetes, hogy a vízben oldódó vitaminok kiürítésének egyetlen forrása a vizeletkiválasztás. Erőteljes verejtékezés mellett a kiválasztott vizelet mennyisége több mint a felére csökkenhet, és vitaminkoncentrációja is igen csekélynek mondható.

A vizeletkiválasztással történő vitaminürítés indokolja, hogy a vízben oldódó vitaminok aránya a vérben soha nem lépheti túl a vesében található küszöbértéket, kivéve, ha a vesének egy nagyon ritkán előforduló rendellenessége, úgynevezett parenchimasejt-károsodása van.

Oldhatóságuknál fogva teljességgel lehetetlen, hogy a vízben oldódó vitaminok – még ha szintetikusak is, és nagy mennyiségben kerültek a szervezetbe – a sejten belül vízvisszatartást okozzanak, és így hipervitaminózisos zavarokat hozzanak létre.

Ugyanilyen lehetetlen, hogy átalakulásuk folytán túlzott mennyiségű koenzimet állítsanak elő, ugyanis minden felesleges bevitel rövid időn belül, természetes úton távozik.

581
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]