Miért nevezhetjük a fluort fogvédő nyomelemnek, és honnan juthatunk hozzá?

640
HOZZÁSZÓLÁS:

A fluor az egyetlen nyomelem, amelynél a külső, mesterséges adagolás lehetősége az utóbbi időben számos országban felmerült. Ennek az az oka, hogy a fluor, megfelelő mennyiségben bejuttatva (1 —2 mg fluort naponta) jelentős védelmet nyújt a fogszuvasodás megelőzésére.fog1

Magyarázata ennek a jelenségnek egyrészt az, hogy a fluor a szervezetbe való felszívódása után beépül a fogzománc apatit nevű anyagába, és sokkal keményebb, az oldódásnak sokkal ellenállóbb fluorapatitot képez. A másik ok az, hogy a fogszuvasodásnál szerepet játszó baktériumok tevékenységét a nyálba kerülő fluoridion gátolja.

Honnan juthatunk fluorhoz természetesen?

A fluor anionként viselkedik, előfordul az élelmiszerekben. Egy kilogramm hús vagy tojás 0,5—2 mg-ot tartalmaz, a tejtermékekben, gyümölcsben és zöldségfélében ennél kevesebb van.

A tealevél igen gazdag fluorforrás. Egy kilogramm tealevél 100 mg fluoridiont tartalmaz. A fogkárosodás meggátlásához szükséges fluormennyiséget a szervezet az elfogyasztott élelmiszerekből nem tudja pótolni, a teljes szükségletet az ivóvíz fluortartalmától függően lehet biztosítani.

A megfigyelések szerint, ha az ivóvíz 1 literében a fluortartalom eléri az 1 mg-ot, az jelentékeny csökkenést idéz elő a fogszuvasodási esetek számában, de ha ez a fluortöménység a 2 mg-ot eléri vagy meghaladja, már káros hatás jelentkezik, a fogzománcon szalagos sárga vagy barnás lerakódások alakulnak ki. Ez a jelenség magyarázza meg, hogy miért nehéz mesterségesen, külső fluoradagolással elérni a lakosság optimális fluorellátását, a fogszuvasodás elleni védelmét.

Hogyan biztosítható a lakosság megfelelő fluorfelvétele?

Hazánk jelentős részében a fogvédelem érdekében jó lenne a mesterséges fluoradagolást bevezetni. Az ivóvíz fluorozása kényelmes megoldás lenne, de hazánk lakosságának kb. 40%-a nem fogyaszt vezetékes vizet.

Másik lehetőség a konyhasó fluorozása volna, de ez már nagyobb szervezést tenne szükségessé. A fluorozott konyhasót ugyanis olyan területre nem volna szabad eljuttatni, ahol elegendő a fluorellátottság. Mivel ez a szervezés hazánkban egyelőre még nem oldható meg, marad a tabletta formában való bevitel, amelyet az egészségügyi hatóságok szerveznek meg a szükséges területeken.

A fluornál tapasztalhatjuk az optimális és a már káros mennyiség közötti szűk intervallumot.

640
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]