Hogyan őrizhetjük meg az ételek vitamintartalmát?

652
HOZZÁSZÓLÁS:

A tápanyagok közül a legérzékenyebbek a vitaminok, könnyen elbomlanak oxigén, hő, fény, hosszas tárolás, bizonyos fémek hatására. A termelőtől a fogyasztóig tartó út, illetve idő alatt jelentős mértékben károsodnak.

A minél kisebb arányú vitamin- és ásványianyag-veszteség érdekében hasznos tudni a következőket.

Hogyan őrizzük meg az ételek vitamin és ásványi anyag tartalmát?vitaminok1

 • A vitaminok hő hatására bomlanak, ezért a zöldség-, főzelékfélékből, gyümölcsökből készült táplálékok lehetőség szerint nyersen vagy kevés ideig hőkezelve kerüljenek fogyasztásra! Az összes vitamin közül a legérzékenyebb a C-vitamin.
 • Minél hosszabb a tárolási idő, annál kevesebb a zöldségféle, gyümölcs vitamintartalma, ezért ha mód van rá, a frissen szedett fajtákat fogyasszuk vagy válasszuk a piacon! A télire tárolt burgonya B- és C-vitamin-tartalma fele annyi, mint a nyári burgonyáé.
 • A szakszerű, gyors mélyhűtés megőrzi a vitamin-és ásványianyag-tartalom tekintélyes részét, viszont a kiolvadást követően a keletkező értékes levet is használjuk fel, mert abban is vannak vitaminok, ásványi anyagok.
 • A sütés, főzés folyamata szintén az értékes tápanyagok egy részének elvesztésével jár, ezért ha lehet, ne öntsük ki a főzőlevet, használjuk fel pl. leves készítéséhez, vagy alkalmazzunk gőzpároló edényt! Egyszerű példa: a burgonyát lehetőleg ne meghámozva, sós vízben főzzük meg, hanem a héjában, s csak a főzés után húzzuk le azt!
 • Bizonyos fémek, pl. alumínium, réz, illetve ezekből készült edények (főleg, ha az étel tárolására is használjuk), szintén kedvezőtlenül hatnak az ételek vitamintartalmára, ezért legjobb, ha rozsdamentes edényeket használunk főzésre.
 • A saláták ízesítésére használt ecet, citrom savanyú közegében kevésbé bomlik a C-vitamin. Az olajjal meglocsolt saláta B-karotin-, E- és K-vitamin-tartalma (miután zsírban oldódó vitaminokról van szó) jobban hasznosul. A télire eltett savanyú káposzta és leve kitűnő C-vitamin-forrás a vitaminszegény hónapokban. Arra azonban vigyázni kell, hogy ha cserépedényt használunk a káposzta savanyításához, az ne ólommázas, hanem sómázas legyen, miután az erjedéses folyamat egészségre káros ólomvegyületeket old ki a mázból!
 • A savanyú mellett a cukros közeg is jól megóvja a vitamintartalmat, pl. befőttek, lekvárok esetében, ahol, ha lehet, minél kevesebb ideig tartson a hőkezelés!
 • A vitaminok jelentős része fényre is érzékeny. Ezért a megvásárolt élelmiszert érdemes letakarva, hűvösön vagy hűtőszekrényben tárolni a felhasználásig. A piacon a napon tárolt zöldségféle vitamintartalma estére már jóval kisebb, mint a reggeli, frissen szedetteké. A télire eltett burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé stb. optimális tárolása is hűvös, sötét helyen történik.
 • A gyümölcsök hámozása is tápanyagveszteséggel jár, ezért amit lehet, hámozatlanul fogyasszuk (pl. az almát), vagy ha a hámozás a héj jellege miatt szükséges (pl. kiwi esetében), minél vékonyabban, mivel a vitaminok jelentős része a héj alatt sűrűsödik!
652
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
 1. Nádudvari Beáta szerint:

  Nem is gondoltam volna, hogy az edények anyagától is függ, hogy meddig marad meg az ételek vitamintartalma. Ismét tanultam valamit.

 2. Vass Erzsébet szerint:

  Zöldségek nyers formában a legfinomabbak. Mindig a szezonnak megfelelően csinálok salátákat, a variációk száma végtelen. Emellett szeretjük még a házi lekvárokat, befőtteket is, reggelire vagy uzsonnára szeretik az unokák. A mireliteknek viszont nem vagyok híve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]