Egy kis vitamintörténelem

(…) A táplálkozás védekező szerepe a betegségek ellen ősidők óta ismert. HIPPOKRATÉSZ májjal gyógyította a farkasvakságot.vitaminok-24

A régi hajósok hosszú útjaik során megfigyelték, ha csak szárított élelmiszereket ettek, nem maradtak egészségesek. Jacques CARTIER 1536-ban a Szent Lőrinc folyón folytatott expedíciója alatt 26 embert veszített skorbutban, egészen addig, amíg a hajósok nem kezdték el a fenyőfák tűleveléből készült teát inni – akkor ugyanis skorbut megszűnt.
James LIND angol orvos 1747-ben különböző italokat adott a skorbut gyógyítására és a citromlevet találta hatásosnak. Pár évtizeddel később a Monarchia tengerészei a savanyú káposzta levét itták. Ettől kezdve a skorbut elenyésző mennyiségben jelentkezett a legénység körében.

A csukamájolaj is régóta népies gyógyszer volt Franciaországban, az angolkór és a csontlágyulás ellen.

Az élelmiszerekben rejlő védőanyagokat csak jóval később fedezték fel!

A holland orvos és fiziológus Christiaan EIJKMAN 1897-ben ismerte fel, hogy a ‘beriberi’ betegség a hántolt rizzsel való táplálkozás mellett jön létre. Magyarázata azonban téves volt. Azt gondolta ugyanis, hogy a hántolatlan rizstől a bélben valamilyen mérgező anyag keletkezik. FUNK 1911 -ben Eijkman kísérleteit megismételve, a rizshéjból egy koncentrátumot állított elő, amivel a beri-berit sikeresen gyógyította, és mivel úgy vélte, hogy a rizshéj hatóanyaga nitrogéntartalmú, elnevezte „életfontos aminnak”, azaz vitaminnak. – Azóta tudjuk, hogy a beriberi betegség a B1 vitamin hiányára vezethető vissza.

Az első világháború után ismerték fel, hogy az angolkór is hiánybetegség, melyet valamilyen zsírban oldódó vitaminhiány okoz. Ekkor mutatták ki, hogy a zsírban oldódó vitamin is tulajdonképpen két vitamin. Az A-vitamin nevet a farkasvakság ellen védő vitaminra alkalmazták, míg az angolkór kifejlődését gátló vitamint D-vitaminnak nevezték el. A vizsgálatok újabb vitaminok felfedezéséhez vezettek. Az állati kísérletekben 1925-ben az E-vitamint, majd 10 évvel később a vérzések elleni K-vitamint fedezték fel. Ezzel a zsírban oldódó vitaminok sora lezárult.

A vízben oldódó vitaminok száma is egyre gyarapodott, sorra mutatták ki a B-vitamincsoport különböző tagjait.

Közel 200 évnek kellett azonban eltelnie az első megfigyelésektől, míg Szent-Györgyi Albert a paprikából izolálta 1928-ban a szőlőcukorhoz hasonló felépítésű, 6 szénatomos aszkorbinsavat, a skorbutellenes faktort, a C-vitamint, amelyet később szintetizáltak és napjainkban főleg tabletta formában milliószámra gyártanak.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!