Hogyan mutathatók ki az ásványi anyagok a hajszálakból?

624
HOZZÁSZÓLÁS:

Az Amerikai Egyesült Államokban több mint 30 éve a haj ásványianyag-tartalmának a vizsgálatát tartják a legjobb módszernek a szervezet ásványianyag- és nyomelemszintjének a megállahajanalizispítására. Németországban azonban ez a módszer még vitatott, mert sok orvos nem tartja elég megbízhatónak. Ez a kétség azonban a többi vizsgálati módszerrel szemben is felmerül, ezért ajánlott bonyolult esetekben mindig két vagy több módszert is alkalmazni egyidejűleg.

Miért eredményes módszer a hajanalízis?

Mivel a hajunk is testi sejtekből áll, és a vérkeringés táplálja, minden információ megtalálható benne az ásványi anyagokról és a nyomelemekről. A vér- és vizeletvizsgálattal ellentétben a haj analízisével nem csak a pillanatnyi állapotra vonatkozóan kapunk felvilágosítást. A haj lassú növekedésének köszönhetően hosszabb időre visszamenőleg is megbízható információt nyerhetünk a szervezet ásványianyag- és nyom-elemtartalmáról.

Hogyan történik a hajanalízis?

A hajszálból történő ásványianyag-kimutatás a betegek számára egyszerű és fájdalommentes. A tarkó környékéről, a fejbőrhöz minél közelebbi területről körülbelül 1 g (egy kanálnyi) hajat vágnak le.

Ez a módszer nem alkalmazható azok esetében, akik a hajukat festetik, színezik vagy daueroltatják. A haj vegyi úton történő kezelése meghamisítja a vizsgálat eredményét. Ebben az esetben a szeméremszőrzetből kell mintát venni.

Az értékek akkor sem megbízhatók, ha a haj vegyi kezelése régebben történt. Csak hat-nyolc hónappal a vegyszeres kezelés után válik a haj ismét alkalmassá a vizsgálatra.

A hajszál vizsgálatát speciális laboratóriumban végzik, számítógépes tömegspektroszkópia segítségével. Ez nagyon bonyolult eljárás, amely az orvos vagy a természetgyógyász rendelőjében nem végezhető el. Rendszerint csak 2-3 hét elteltével kapunk végleges eredményt, amelyről az orvos ezután tájékoztatja a beteget. Egyes természetgyógyászok ma már távvizsgálatokat és elemzéseket is végeznek interneten keresztül.

Mi állapítható meg a vizsgálattal?

A haj vizsgálatával nemcsak a cink, hanem számos más ásványianyag és nyomelem, valamint a szervezetben található egészségkárosító nehézfémek mennyisége is megállapítható. Ez azért nagyon hasznos, mert nem sokat ér, ha csak azt tudjuk, hogy egyik vagy másik nyomelemből túl kevés van a szervezetünkben, hiszen az elemek között nagyon érzékeny egyensúly áll fenn.

Ezen egyensúly zavara azonban csak akkor diagnosztizálható, ha a szervezetben található összes fontos ásványi anyag és nyomelem mennyiségét meg tudjuk állapítani. Bár a hajvizsgálat előfeltétele a hiánybetegségek kezelésének, ennek költségeit a legtöbb állami betegbiztosító nem állja. A magánbiztosítók ezzel szemben rendszerint fedezik a vizsgálat 100-200 euró közötti költségeit.

624
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]