Amit tudni érdemes a rosszul- és alultápláltságról

610
HOZZÁSZÓLÁS:

Az úgynevezett gazdag országokban a rosszul tápláltság legfőbb okát az alkoholizmus szolgáltatja. Az avitaminózis okait viszont egészen más tényezők között kell keresni a fejlődő országok esetében, ahol ugyanis a legtöbb esetben alultápláltságról van szó.rosszul- és alultápláltság

Mégis, az a kémiai háttér, amelyet a különböző vitaminhiányok mutatnak, nagyon hasonló lesz a fejlett országokban található vitaminhiányokhoz, de itt általános vitaminhiányról, és csak ritkábban egy-egy vitamin specifikus hiányáról beszélünk.

Az alultápláltság súlyos következményei

A súlyos alultápláltság következtében – amelynek fennállása esetén igen nehéz pontosan megállapítani az egyes vitaminhiányokat -az elgyengült szervezet védtelenül áll a különböző fertőző és élősdi okozta megbetegedésekkel szemben. Mindehhez pedig egy súlyos fehérjehiányos tünetcsoport is kapcsolódhat.

Azok a népcsoportok, amelyek száraz területeken élnek, az elégtelen zsírbevitel miatt nagyon gyakran A-avitaminózisban szenvednek. A sivatagi környezetben lakóknál a friss zöldség és gyümölcs hiánya pedig a skorbuthoz hasonló tüneteket vált ki.

Ugyanakkor a gazdagabb településeken élők esetében A-hipervitaminózis figyelhető meg, mint például fekete Afrikában, ahol pálmaolajat fogyasztanak, vagy a sarkvidékek környékén, ahol pedig a fókazsír és a medvemáj nyújt igen gazdag tápanyagot, és biztosít egy nagyon magas A-vitaminkoncentrációt.

Egyéb területeken, mint például a Maghreb-országokban, paradox módon angolkóros megbetegedések fordulnak elő, mert az újszülötteket nem napoztatják eleget. Ebben az esetben tehát az életmódban keresendő az indok. Ugyanakkor például egyenlítői Afrika helyzetét tekintve, a nagy kiterjedésű, sűrű erdő fosztja meg a gyermekeket a napsütéstől. Itt tehát a környezeti tényezők a felelősek.

Megint más körülmények között főleg az ősi táplálkozási szokások – mint például a hántolt rizs fogyasztása – vezetnek avitaminózis kialakulásához. De ugyanilyen káros hagyomány például a húsfogyasztás tiltása is, a paraziták okozta megbetegedések elkerülése végett, holott ez a szemlélet csak a halászat szorgalmazása céljából ésszerű, ahogyan ezt például Japánban láthatjuk.

610
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]