A K-vitamin jellemzéséről 8 pontban

608
HOZZÁSZÓLÁS:

A harmincas években lettek figyelmesek egy olyan anyagra, amely a vérzékenység hatásos ellenszerének bizonyult. K-vitaminnak nevezték el, mivel a koagulációt (sejtfehérje kicsapódást) segíti

k-vitamin

3. A véralvadást elősegítő ‘protrombin‘ előállításához szükséges. A

elő a vérben. A későbbiek során két fajtáját sikerült előállítani különböző természetes forrásokból, ezeket K1 és K2 névvel jelölték.

Ma már számos olyan szintetikus úton előállítható vegyületet ismerünk, melyek a természetes K vitaminoknál erőteljesebb hatásúak…
De foglalkozzunk most magával a K-vitaminnal!

1. Zsírban oldódó vitamin.

2. Természetes eredetű táplálékaink közül nagyobb mennyiségben tartalmazzák a gabonafélék, a “zöldfőzelékek”, a gyümölcsök, a tojássárga, a joghurt. Az ember bélflórája szintén termel K-vitamint. véralvadás igen bonyolult folyamatában számos faktor szerepel, ezek aktiválódása hozza létre az érfal sérülését betapasztó vérrögöt. A protrombin kulcsszerepet játszik ezen mechanizmusban, ‘trombinná‘ alakulása aktiválja az alvadék felépítőanyagát. A protrombin a májban képződik, a K-vitamin a szintéziséhez szükséges.

4. K-vitamin hiányában a véralvadás nagyon lassúvá válik, a normális 5-7 perc helyett -súlyos esetekben- akár 10-12 órát is igénybe vesz. A véralvadás zavarát vérzékenységnek nevezzük. A K-vitamin hiánya így hát nem meglepő, hogy vérzékenységi hajlamot okozhat. –> A vitaminhiány tünetei csak akkor jelentkeznek, ha hosszan tartó antibiotikumos kezelés hatására a bélbaktériumok száma nagyon lecsökken. A hiánytüneteket okozhatja ezenkívül a zsírfelszívódás zavara (epeutak elzáródása). Ezekben az esetekben K vitamin adása a panaszokat megszünteti.

5. Túladagolása esetleg fokozott verejtékezést, bőrkipirulást okozhat.

6. A felnőtt szervezet naponta átlagosan 90-120 mikrogramm K-vitamint igényel. Emberben normális körülmények között a a szükséglet nagy részét a bélflóra baktériumai termelik meg.

7. Az újszülöttek K-vitamin felvételére ajánlatos odafigyelni, ugyanis az újszülöttek bélflórája nem képes a szükséges mennyiség előállítására.

8. Nemkívánatos hatással vannak a K-vitamin anyagcserére az acetil-szalicilsav tartalmú fájdalomcsillapítók, az olajos hashajtók, belsőleg alkalmazott antibakteriális készítmények.

608
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]