Mik lehetnek a hipovitaminózis okai?

571
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elégtelen táplálékfelvétel még a technikailag és iparilag fejlett országokban is elkerülhetetlenül maga után von egy fiziológiás egyensúlyvesztést, amelynek kiváltó okai különböző eredetűegeszseges-etelekek lehetnek. Ezek az okok – életmód és kor függvényében – többé-kevésbé súlyos formában minden meghatározott népcsoportnál megfigyelhetőek.

A hipovitaminózis lehetséges okai

Lásd például a filozofikus gondolkodás esetét, amikor is az étvágytalanság vagy a böjt egy lappangó vagy egy kifejezett hiányállapot kialakulásához vezet. Az ismertetett álláspontokon kívül – amelyek között az éhségérzet, vagy ami még rosszabb, a létfenntartás táplálékszükségletének tudatos elnyomása is szerepel – a hipovitaminózis okai között az elégtelen táplálékfelvétel is megtalálható, amely bekövetkezhet a tápláléktól való megfosztottság, általános élelmiszerhiány vagy az egyén, illetve az egész társadalmi csoport szegénysége következtében.

Az étvágytalanság egyik oka lehet a depressziós lelkiállapot: a magányosság érzése különösen az idős, egyedül maradt emberek esetében gyakori, de előfordulhat olyan kisgyermekeknél is, akiket például pótmamára bíztak. Ez utóbbi eset természetesen csak akkor áll fenn, ha kizárható az a lehetőség, hogy az étvágytalanság egy fertőző vagy egy gyermekbetegség melléktüneteként van jelen.

A hipovitaminózist kiváltó tényezők között szerepel az alapvető diétás előírásokat figyelmen kívül hagyó helytelen táplálkozás is, amely szinte kötelezően maga után vonja a rossz vagy éppenséggel ellenjavallt tápanyagkapcsolásokat az élelmiszerek kiválasztásában.

A filozofikus alapokon nyugvó étrendek mindenkinek, minden esetben „csodatévő kúrát” ajánlanak, amelyet természetesen a guruk javasolnak, miután ők maguk már kipróbálták hatásukat.

A húsevők, vegetáriánusok, növényevők, nyerskosztosok, makrobioták, és zenhívők, külön-külön bemutatják táplálkozási módjuk előnyeit. Nem beszélnek viszont azokról a hátrányokról, amelyek akkor jelentkeznek, ha a szóban forgó kúrát nem kifejezetten korrigáló vagy gyógyító célzattal, kizárólag rövid időn keresztül alkalmazzák.

Attól kezdve azonban, amikortól bármely említett kúra szokássá vagy rendszerré válik, nagyon hamar olyan kóros kép alakulhat ki, amelyben egyes táplálék-összetevők, mint például a cellulózrostok, a keményítő vagy a nitrogén, túlsúlyba kerülnek, és bizonyos elsődleges hipervitaminózist alakítanak ki. Ugyanakkor más összetevőkből, mint például a fehérjék vagy a vitaminok, hiány mutatkozik.

A táplálkozási tabuk

A különböző táplálkozási tabuk a – megalapozott vagy megalapozatlan – hit következtében az egyes étrendekben élelmiszerhiányt vagy többletet alakítanak ki. A tabuszemlélet gyakran egészen a gyermekkorig nyúlik vissza, amikor is bizonyos élelmiszereket vagy élelmiszercsoportokat törölni, másokat szinte minden áron fogyasztani kellett. Az így felhalmozódó hiány vagy felesleg pedig természetesen bizonyos zavarok kialakulásához vezet.

Az élelmiszerekkel szembeni bizalmatlanság és a táplálkozási ismeretektől való elzárkózás, szintén egy speciális területe a helytelen táplálkozás következtében fellépő elsődleges vitaminhiányos állapotnak. Ebben az esetben valószínűleg olyan pszichoszomatikus zavarról van szó, amelynek alapjait a főzési kedvetlenség, és az „asztali örömök” teljes hiánya képezi.

Különösen gyakran találkozunk ezzel a jelenséggel a magányosan élő emberek körében, azaz az egyetemisták, függetlenek, elváltak, akik még nem kötöttek új házasságot, és az öregek között. Bizonyos lustaság az előkészítő munkálatokkal szemben, éppen annyira, mint a mosogatásra való képtelenség, illetve annak visszautasítása hamarosan maga után von egy elég monoton táplálkozási módot, amely a gyorsan elkészíthető, mélyhűtött vagy konzerv ételekből áll.

Még rosszabb a helyzet, ha az említett egyén egyetlen vitaminforrását a kávé, a tea, a keksz, a tej és a lekvár képezi. Ebben az esetben ugyanis nagyon gyakran komplett fehérjehiány, ugyanakkor túlzott szénhidrátszint figyelhető meg.

Táplálkozási tabukról leggyakrabban olyan nők esetében beszélhetünk, akik darázsderekuk megőrzése érdekében önként utasítanak vissza bizonyos ételeket, előidézve így előbb egy táplálkozási majd egy fiziológiás egyensúlybomlást.

571
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]